Komentari o romanu, osvrti, recenzije, dojmovi…

Nakon pročitanog romana, poželjno je čuti vaše dojmove. Vaš komentar može biti objavljen i u skraćenom obliku i bez navedenih podataka autora (ako autor komentara to zahtijeva).

Hvala Vam na podršci,

Goran Ergović

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karlo, Split
Karlo, Split
2 months ago

Tajnu Apokalipse imao sam čast i zadovoljstvo pročitati netom što je izašla iz tiska. U to pandemijsko i post lockdown vrijeme uzeo sam sebi za zadatak pročitati sve klasike koje sam kupio, dobio ili naslijedio a za koje nisam našao vremena. Može se reći da sam bio fino baždaren na kvalitetu. Kada mi je Goran donio Knjigu bilo me strah da to što je Goran elokventan i beskrajno zanimljiv kao čovjek ne znači nužno da je i oštrog pera, mučilo me pitanje „Što ako budem morao lagati prijatelju“. Srećom sam počeo čitati odmah pa je mučenje nestalo nakon prvog poglavlja. Nisam morao lagati. Pisac i čovjek u ovom slučaju je ista osoba. Štivo je nevjerojatno puno detalja, a nikada suhoparno. Skačemo vremenskom crtom, a ne gubimo se (Goran mudro na početku svakog poglavlja piše godinu u kojoj se poglavlje događa). Daleka povijest oživljava na stranicama knjige i postaje bliska i naša. Originalnost i jedinstvenost teksta (ideja i odgovora na neke od najvećih misterija) oduzima dah. Nakon šest dana koliko je meni trebalo da pročitam knjigu, ostane žal što svaka od tri cjeline od kojih je knjiga sastavljena nema trostruko veći broj stranica i zasebno izdanje. Iskreno se nadam nekakvoj filmskoj ili TV adaptaciji ali isključivo u produkciji koju zaslužuje. Knjiga dobra za duh i tijelo natjerala me na vježbanje nakon puno godina, (laka za čitanje ali teška za nošenje). Preporučujem.

Franjo Deranja, Novi Vinodolski
Franjo Deranja, Novi Vinodolski
2 months ago

Poštovani Gorane, ako je točna tvrdnja kako je istina jedina veličina koja ne gubi na vrijednosti kada se dijeli s drugima, onda si bio dužan napisati ovu knjigu! Dužan ili odabran – dvojba je suvišna!
TAJNA APOKALIPSE je i roman, i povijest, i romansirana povijest! Nova spoznaja o starom (svijetu i životu) koje smo živjeli i živimo, a da o tome toliko toga nismo znali!
TAJNA APOKALIPSE je beletristika, ali i literarno istraživanje i književna forenzika!
Nadao sam se ovome i očekivao ovo!
Nadao sam se, također, da će moje prvotno oduševljenje TAJNOM APOKALIPSE prerasti u smirujuće i smireno zadovoljstvo bibliofila, ali fascinacija i dalje traje!
APOKALIPSA kao `kraj svijeta` (kraj svijeta naših zabluda i neznanja) i/ili novi početak i nastavak tvojih istraživanja?
TAJNA APOKALIPSE je čudesan cilj koji si ostvario ali i polazište za tvoje, uvjeren sam, nove književno-istraživačke dosege!
Na tom putu, kojim još dosad nitko nije kročio, ili barem nije kročio na ovakav način, želim ti mnogo sretnih trenutaka i nova postignuća! Nova otkrivenja!
Franjo Deranja, prof.

Saša Jakšić, Buje
Saša Jakšić, Buje
2 months ago

Gorana poznajem još iz mladosti, surađivali smo, pa mi je poznat njegov metodološki i detaljan pristup, kao i opseg njegova znanja i analitička sposobnosti. Godinama se nismo čuli i on je u mojoj glavi ostao praktičar, teoretičar, ali ne i pisac. Kada sam saznao za izlazak knjige, jer pratim tu tematiku, odmah sam bio zainteresiran. Pomalo sam se bojao nakon velikog broja pročitanih knjiga od strane najboljih svjetskih pisaca da ću se možda razočarati,ali takvu knjigu ipak nisam mogao preskočiti. Nekako sam u glavi iskonstruirao da je knjiga roman s astroarheološkom i ufološkom tematikom, povezujući postojeće neuro-asocijacije u memoriji vezane uz Gorana.
Onda je počelo čitanje, prvo poglavlje, drugo, zatim je počelo prilagođavanje rasporeda obveza jer sam želio čitati roman, zatim je počelo ustajanje u 4 ujutro da bih čitao, ali sve je to kratko trajalo, jer sam tih 600 strana progutao u 5-6 dana.
Ono što jesam očekivao to je iscrpno metodološko detaljno ispitivanje svake spomenute teme i lokacije i to je bez sumnje prisutno.
Ono što me je iznenadilo jest stil pisanja i radnja koja toliko osvaja da sam imao osjećaj da kontrolira podsvijest vodeći je ka kulminaciji romana bez dozvoljavanja skretanja sa staze. Tematika je različita od očekivanog, a i glavna teza romana. Po meni, ovo je djelo dostojno izlaska na svjetsko tržište, a u mojim policama bez imalo sustezanja zauzima mjesto pored Dan Brownovih knjiga. Zaista neočekivano i za svaku pohvalu. No pisac je sada sam sebi postavio zamku, jer već očekujemo sljedeći roman, u najmanju ruku iste razine kvalitete!
U svakome slučaju onima koji čitaju ove komentare moj je savjet – čitajte, nećete pogriješiti. Neka vas ne zabrinjava 600 strana, jer će vam na kraju samo biti žao što ih nema više.
Saša Jakšić

Stipe Radilović Dalmatino, Tugare
Stipe Radilović Dalmatino, Tugare
2 months ago

Dragi moj i unikatni Gorane, tvoja me Tajna Apokalipse podsjeća na Da Vinčijev Kod.
Knjiga je posebna, dojmljiva, usjekla mi se u memoriju, kao rijetko koja knjiga koju sam pročitao.
Da bi čovjeku na um palo da je napiše je grandiozno, a da takav naum i materijalizira (napiše) je maraton od tisuće milja, što je podvig vrijedan divljenja, teško je ostvariv i za najveće pisce.
Da bi to mogao ostvariti morao si se izdići na neslućene visine i vremenske daljine, te to povezati u jedinstvene pitke i dramatične priče, satkane od mnoštva niti raznolikih nijansi boja.

Unatoč tome što mislim da te poznajem, svojim si me spisateljskim kompetencijama ipak iznenadio, naravno ugodno. Dakle, ”piši Mate”, jer ti dobro ide.
Popis mnoštva likova na kraju knjige čitateljima bi olakšalo čitanje ovog višeslojnog štiva.

Tvoj Stipe, koji se nakon 45 godina zagrebovanja vratija u svoje malo misto, 20-ak km istočno od Salone

Vedran, Split
Vedran, Split
2 months ago

Hvala Gorane na napisanoj knjizi, na svim emocijama koje si nam poklonio, a koje su se razvile čitajući je. Kao što je i rečeno, do 140. stranice držiš knjigu, a poslije ona tebe. Napeta je, edukativna, duhovna… Sretan sam što sam je pročitao, a preporučujem i drugima, pogotovo čitateljima sa područja Splitskog bazena. Još jednom veliko hvala Gorane.

Želimir, Zagreb
Želimir, Zagreb
2 months ago

Napokon je knjiga dovršena, ima cca 2 mj.
Imao sam čast i privilegiju naručiti je i dobiti odmah po izlasku prvog izdanja, biti među prvim čitateljima. Prvi primjerak mi je “otet” od jednog vrhunskog doktora. Openminded čovjek. Drugi primjerak mi je ubrzo dostavljen, s posvetom. Hvala Gorane!🙏💫
Mislim da to dovoljno govori. Nisam od pisanja nekih dojmova o bilo čemu, ali ponekad je teško staviti u riječi ovakvo iskustvo i putovanje kojim nas Goran vodi. Čista uživancija, i svaka stranica je toliko vizualna da sam kroz ovaj period napokon imao zadovoljstvo putovati! Jedno od najljepših putovanja!
Hvala Gorane,
Keep it up!

Želimir

Nebojša Buđanovac, Varaždin
Nebojša Buđanovac, Varaždin
1 month ago

Knjiga „Tajna Apokalipse“ Gorana Ergovića za mene je hrvatski roman godine, čak i desetljeća, rekao bih. Pisana je zrelim, razrađenim, filigranski preciznim stilom, a sposobnost autora da prenese emocije i opiše ključne povijesne događaje na istovremeno autentičan i neopisivo zanimljiv način graniči s čarolijom. Od samog početka istovremeno šokantan i pronicljiv, već u prvih nekoliko stranica uvlači čitatelja u radnju prikazom Isusovih muka iz njegove perspektive (nevjerojatno potresno poglavlje), i polako, majstorski razrađuje svoju osnovnu temu, tajnu Apokalipse prikazanu u Otkrivenju, te način na koji je ona utjecala na generacije ljudi povezanih s tom temom tijekom idućih dvije tisuće godina, dovodeći čitatelja do nevjerojatnih – i krajnje logičnih – uvida na samom kraju knjige.
Goran Ergović pristupio je pisanju ove knjige cijelim svojim bićem – to je vidljivo u svakoj rečenici – i ona jest djelo kombinacije uma i srca u najboljem mogućem omjeru.

Tibor Vajda, dramski redatelj, Novi Sad
Tibor Vajda, dramski redatelj, Novi Sad
1 month ago

Kažu, dobro delo se stvori kada dobar autor naiđe na svoju temu. Zvučalo mi je ovo jako pametno pa i prihvatljivo. Sve do sada.
Kada sam uzeo u ruke ovu knjigu (ne smem da je nazovem romanom), mislio sam da ću je savladati za nedelju dana. A trebalo mi je tri meseca. Ako niste u stanju da se poistovetite sa temom i tretiranjem teme, nemojte ni započeti sa čitanjem. Samo tako vredi. A drugačije se, zapravo, i ne može. Samo delo će vas naterati na to. Naravno, možete ga i odložiti, ali time ćete sebe lišiti neverovatnog doživljaja. U tom slučaju, ništa bolje i ne zaslužujete. To vam govori neko ko nije vernik, a nije ni sujeveran ni povodljiv. U crkvu ne odlazim, a Bibliju iščitavam od svoje sedme godine. I sada, dok pokušavam da sebe dovedem u neko organizovano stanje, kako bih stavio na papir nekoliko suvislih misli, na dohvat ruke su mi Sveto pismo, u prevodu Gašpara Karoljia iz 1921. godine i Biblija u prevodu dr Luja Bakotića. (izdavač je zaboravio da naznači godinu izdanja).
Tako je to bilo i prilikom čitanja knjige. Morao sam tako, da se ne bih zagubio u lavirintima ovog scenarija. Znam da se scenarija pišu u sadašnjem vremenu, pa samim tim Tajna Apokalipse ne može biti to, ali preciznost i detaljnost opisivanja likova i događaja daleko prevazilazi kvalitet mnogih (svih) scenarija koja sam do sada čitao.
Da se vratim delu. Ono se bavi temama koja su, kako sam već napomenuo, meni strana. Znači, za mene, ni Apokalipsa, ni crkva, ni njeni veledostojnici… pa opet.
Sve što je bitno o njima, u ovoj knjizi, prosuto je pred mene na način kome se nisam mogao odupreti. Trebalo mi je vremena da shvatim zašto. Pokušaću to da sročim u jednoj rečenici.
Ovo je delo o čoveku.
Čak i kada govori o crkvi, o istoriji, o događajima ili o Ivanovim otkrovenjima u izgnanstvu. Ali ponajviše kada govori o razapinjanju Isusovom, Iz jednog sasvim neočekivanog ugla.
Delo koje me je frapiralo i fasciniralo.
 
Nemojte misliti da me je autor potplatio da ovako pišem. Greška je uvek polaziti od sebe. Nikad u životu se nismo upoznali. Ali, znam ga, kao što će i on znati mene kad pročita ovo moje pisanije. Jer treba pročitati ono što čovek napiše, onako iskreno iz duše. Onda vam je o njemu, sve na dlanu. U tome je lepota biti čovek.
O čemu se zapravo radi?
Sve počinje 1988. kao „a propos“ jedne sitnice. Sitnice kakvih je bezbroj i koje ni ne primećujemo, iako svakodnevno prolazimo kraj njih. Ili možda baš zato. A te sitnice zapravo život čine. Pa i historiju, ako vam se više sviđa. Đerdan tih sitnica je nanizan u ovoj knjizi od AD 30. do AD 2020. vezuje ih takva kreativna logika, koja vam ne ostavlja mogućnost, da je to moglo biti i nekako drugačije. U stvari nema nikakvog dokaza da je stvarno bilo ovako. Kao što je to i sa čitavom historijom. Sve se dešavalo, “verovatno, otprilike tako.” Kažu “historiju pišu pobednici.” Zato ona i jeste ovakva. Po ukusu i potrebi pobednika. Ako vam se sviđa, dobro je, ako vam se ne sviđa, njima je i onda dobro. Druge nema, do nekog sledećeg pobednika. Razlika je samo u tome što ovaj đerdan i nema nameru da se nametne. On je samo tu. Vi možete da uživate u njemu ili da ga bacite. Možete da verujete u sve to što tu piše kao što je autor verovao dok je stvarao i doživite istim intenzitetom kao on, ili ostajete izvan svega toga kao posmatrač, kao što su to bili radoznalci koji su na Veliki petak pohrlili na Golgotu. (Možda je to stvarno bilo tako. Možda.)
Jedno je sigurno: da su kroz Isusovu glavu prolazile misli koje u knjizi čitamo niko nikad neće ni potvrditi ni opovrgnuti. Neće ni to, da li su Ivanove vizije na Patmosu izvor renesansne tajne. A i zašto bi? Ovo delo samo deluje kao historija, a u stvari nema tako prozaičnu ambiciju. Ovo je umetničko delo stvoreno sa takvom preciznošću, kreativnošču i sugestivnošću, da vam ne ostavlja prostora za sumnju. Dok ga “savladavate” bilo bi vam žao da na to gubite vreme. A sve je u stvari “možda”. Isto kao što je ovaj moj osvrt na delo možda na mestu, a možda i nije. Moraćete ga pročitati da bi ste se uverili u jedno ili drugo. Možda će na vas ostaviti sasvim drugačiji utisak. Možda.
 
Novi Sad, 07. 06. 2021.                       Tibor Vajda

Ante Veršić, Split
Ante Veršić, Split
1 month ago

Kao što postoji “Pjesma nad pjesmama” , tako postoji i “Knjiga nad knjigama”, a to je upravo ovo fenomenalno djelo koje zaslužuje postati bestseller i zasigurno će s vremenom postati. Ajmo postupno.
U samom uvodu, autor knjige nas uvodi u 1988. godinu; manje više, svi smo svjedoci tog vremena; da bi nakon toga, autor svim čitateljima napravio “pičvajz” samo takav i “pribio” nas na Križ, kao i Isusa Krista i dao nam do znanja kako se Isus tada osjećao!!! Detaljno opisujući sve njegove muke na križu, trebale bi rezultirati, da mi takvi “mali” ljudi, imamo snage i vremena za stvoriti svoj život, pun ljubavi, zdravlja i veselja. Da se naprosto prizemljimo i živimo dan po dan. Ono što je autor napravio s detaljnim opisima, bilo kojeg mjesta radnje u romanu i zahvaljujući tome; čitatelj se jednostavno sjedini sa štivom i ima dojam kao da je tada, tu i sada prisutan. S obzirom na broj likova koji su spomenuti u knjizi + 666, što je tada značilo za neke institucije; autor je napisao, britko, jasno i razumno. Tako će se svaki ljudski stvor, kada mu ova knjiga dođe pod ruke, debelo zamisliti i priupitati, što je poanta življenja na ovozemaljskom životu u formi ljudskog tijela !?
Autoru naklon do poda i neka nas u budućnosti, opet razveseli sa svojim remek djelima; a ova knjiga zaslužuje mjesto na polici svakog ljudsko stvora, koji bar malo voli čitati knjige!

Ksenija Šimić, Pula
Ksenija Šimić, Pula
11 days ago

Lipi moj prika, knjigu čitam treći put i kako sam ti rekla otkrivam uvijek nešto novo. Prvo sam pomislila da sam otišla na “kvasinu” :), no kad je knjiga stigla pročitala sam je prvi put u dahu, a sad je čitam polako i upijam svaku prenešenu informaciju.
Moram priznati da sam očekivala dobar roman , ali nisam očekivala fantastičan.
Kada smo se upoznali 2013. godine, znala sam da si izvanredan čovjek, pun znanja , pun ljubavi za svako biće i to se osjeti u svakoj napisanoj riječi. Ja ti nisam neki pisac i ja sve iznesem onako iz srca, rekli bi moji Slavonci, “zdravo seljački”, ali i da jesam … svoj sud o TAJNI APOKALIPSE mogu napisati jednostavno ovako: PRED OVIM ROMANOM SAM NIJEMA.
Preporuka svima, a ti Gorane sada imaš veliki zadatak, da sljedeći roman bude barem ovoliko dobar.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x